حافظه

حافظه یک فرآیند پیچیده است که شامل چندین مرحله مختلف است. با درک نحوه عملکرد هر مرحله، می توانید بهتر درک کنید که حافظه ما به طور کلی چگونه کار می کند.

حافظه 5 مرحله دارد : 1- رمزگردانی 2- ذخیره سازی 3- یادآوری 4- بازیابی 5- فراموشی

هر مرحله می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار گیرد ، که می تواند بر میزان به خاطر سپردن اطلاعات تاثیر بگذارد .

مرحله 1 : رمزگردانی

فرآیند تبدیل اطلاعات به قالبی که می تواند در حافظه ما ذخیره شود ، رمزگردانی زمانی اتفاق می افتد که به اطلاعات توجه کنیم . اطلاعات در قالبی رمزگردانی می شوند که می تواند در حافظه ما ذخیره شود .

مثال : وقتی یک کلمه جدید را می بینیم اغلب با گفتن کلمه با صدای بلند یا نوشتن آن ، آن را رمزگردانی میکنیم .

رمزگزدانی به ما این امکان را میدهد که در زمان بعدی به اطلاعات دسترسی پیدا کنیم . فرایند رمزگردانی میتواند تحت تاثیر عوامل خارجی مانند : استرس یا خستگی باشد .

مثال : اگر میخواهید فهرستی از موادغذایی را رمزگردانی کنید اما استرس دارید ، ممکن است در بخاطر سپردن اقلام موجود در لیست مشکل داشته باشید .

رمزگردانی یک مرحله ضروری در شکل گیری خاطرات بلند مدت است.

مثال : اگر میخواهید فهرستی از مواد غذایی را بیش از چند دقیقه به خاطر بسپارید ، باید آن اطلاعات را در حافظه بلندمدت خود رمزگردانی کنید .

مرحله 2 : ذخیره سازی

ذخیره سازی به فرآیند نگهداری اطلاعات در حافظه ما اشاره دارد تا بتوانیم بعدا به آن دسترسی پیدا کنیم ، وقتی اطلاعات را در حافظه خود ذخیره میکنیم اساسا در حال ایجاد یک بازنمایی ذهنی از آن اطلاعات هستیم ، این بازنمایی میتواند به صورت تصویر ، صدا یا احساس باشد .

دو نوع ذخیره سازی وجود دارد : حافظه کوتاه مدت (STM) و حافظه بلند مدت (LTM) ، این دو نوع دخیره سازی اهداف متفاوتی دارند .

حافظه کوتاه مدت (STM) جایی است که اطلاعات فقط برای مدت کوتاهی در آن ذخیره میشود . ظرفیت آن محدود است .

حافظه بلند مدت (LTM) جایی است که اطلاعات برای مدت زمان طولانی تری( هفته ها و ماه ها) ذخیره میشود . ظرفیت آن تقریبا نامحدود است .

اطلاعات را میتوان از STM به LTM منتقل کرد ، اما این فرآیند همیشه کامل نیست یعنی امکان دارد فهرستی را با تکرار بخاطر بسپارید اما هنگام به یادآوری آن تعدادی از موارد موجود در آن فهرست را فراموش کنید .

مرحله 3 : یادآوری

یادآوری به فرآیند بازیابی اطلاعات از حافظه ما اشاره دارد . برای فراخوانی اطلاعات از حافظه خود ، ابتدا باید آن اطلاعات را رمزگذاری و در حافظه خود ذخیره کرده باشیم . وقتی اطلاعات را به خاطر می آوریم رویدادی را که در ابتدا در سیستم حافظه خود کد گذاری شده بود دوباره تجربه میکنیم .

دونوع فراخوان وجود دارد : فراخوان رایگان و یادآوری نشانه ای . یادآوری رایگان زمانی است که ما اطلاعات را بدون هیچ نشانه یا درخواستی به خاطر میسپاریم . یادآوری نشانه ای زمانی است که اطلاعات را با کمک نشانه ها یا درخواست ها به خاطر میسپاریم .

یادآوری میتواند تحت تاثیر عوامل متعددی قرار گیرد ، از جمله خلق و خو یا حالت عاطفی فرد .

مرحله 4: بازیابی

بازیابی شبیه به یادآوری است ، بازیابی فرآیند جستجوی فعال اطلاعات در حافظه های ما است ، در حالی که یادآوری فرآیند به خاطر سپردن غیرفعال اطلاعات است.
بازیابی فرآیند دسترسی به اطلاعات از حافظه ما است.  برای مثال، اگر می‌خواهید نام فردی را که در یک مهمانی ملاقات کرده‌اید به خاطر بسپارید، باید آن اطلاعات را از حافظه خود بازیابی کنید.
ما اغلب از نشانه‌های بازیابی برای کمک به یافتن اطلاعات مورد نظر خود استفاده می‌کنیم. ( استفاده از جنبه منحصربه‌فرد از ظاهر فرد برای به یاد آوردن نام او )
بازیابی می‌تواند تحت تأثیر عواملی مانند نگرانی، استرس، یا خستگی باشد. ( در صورت داشتن استرس هنگام بخاطر سپردن موضوعی ، در زمان بازیابی آن مشکل بوجود می‌آید )
فرآیند بازیابی اغلب با توجه آغاز می شود. اگر به چیزی توجه نکنیم، کمتر آن را از حافظه خود بازیابی می کنیم
بازیابی یک مرحله ضروری در شکل گیری خاطرات بلند مدت است

مرحله 5: فراموشی

فراموشی به ناتوانی در بازیابی اطلاعات از حافظه اشاره دارد.دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است چیزی را فراموش کنیم، از جمله شکست در رمزگذاری کافی اطلاعات در وهله اول یا مشکلات با انگیزه عاطفی در بازیابی اطلاعات در زمانی که به آن نیاز داریم.
فراموشی فرآیند از دست دادن اطلاعات از حافظه ما است. 
دلایل زیادی وجود دارد که چرا ممکن است چیزی را فراموش کنیم. مثلاً، ممکن است نام شخصی را که در یک مهمانی ملاقات کردیم، فراموش کنیم، زیرا در آن زمان به آن توجه نکرده بودیم.
دو نوع اصلی فراموشی وجود دارد: تداخل عطف به ماسبق و تداخل پیشگیرانه.
تداخل عطف به ماسبق زمانی است که اطلاعات جدید در توانایی ما برای به خاطر سپردن اطلاعات قدیمی اختلال ایجاد می کند.
تداخل فعال زمانی است که اطلاعات قدیمی در توانایی ما برای به خاطر سپردن اطلاعات جدید اختلال ایجاد می کند.
فراموشی بخشی طبیعی از حافظه است. لزوماً نشانه ای از یک مشکل نیست .

در نتیجه :

چند کار وجود دارد که می توانید برای بهبود حافظه خود انجام دهید. ابتدا به آنچه می خواهید به خاطر بسپارید توجه کنید. این به رمزگذاری کمک می کند. دوم، سعی کنید یک تصویر ذهنی از آنچه می خواهید به خاطر بسپارید ایجاد کنید. این به ذخیره سازی در حافظه بلند مدت شما کمک می کند. در نهایت، بازیابی را با آزمایش خود بر روی آنچه می خواهید به خاطر بسپارید، تمرین کنید. این به تقویت ارتباط بین اطلاعات موجود در حافظه بلند مدت و فرآیند بازیابی شما کمک می کند.

نویسنده متن : هنا دیوان

برگرفته شده از سایت : verywellmind.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *